Tänään kun täydensin koirien muonavarantoja, sain idean, että teen tänne blogiin juttua koiriemme ruokinnasta. Kaikki viisi koiraamme syövät likipitäen samalla menuulla, hieman muunnellen niiden tarpeita vastaavaksi. Rulla ja Sentti ovat vähäkulutteisia, joten niille riittää pienempi ruokamäärä. Pekko ja Hani taas kuluttavat paljon ja tarvitsevat paljon energiaa. Leidi on kasvava neiti, jonka tarpeet ravintoaineiden saannille ovat avainasemassa kasvun kannalta.

Ruokin koiria enemmän järjellä kuin minkään tietyn ohjeen mukaan. Jos ostan jotain kuivamuonaa, en koskaan katso pussista annosmääriä. Katson, miltä koira näyttää, tarviiko se nyt ehkä enemmän lihaa luiden päälle. Onko turkki hyvässä kunnossa vai karvanlähtö menossa. Miltä yleiskunto muuten vaikuttaa. Meillä kuivamuona on pieni osa koirien ruokintaa, sillä itse en pidä sitä parhaimpana vaihtoehtona ruokkia koiriani. Tykkään myös yksinkertaisesti väkertää koirille erilaisia eväitä ja nähdä tulokset, kun ne pysyvät hyvässä kunnossa. Koira kertoo monin tavoin, sopiiko ruokintatapa sille. Koira voi hyvin kun sen jätökset ovat kiinteitä ja suoli toimii säännöllisesti. Turkki on hyvässä kunnossa eikä koira rapsuttele. Korvat ja silmät ovat puhtaat, samoin hampaat. Koiralla on hyvä ruokahalu ja se on tempperamentti huomioon ottaen energinen.

Vaikka itse ruokin koirani monipuolisesti lihalla, puurolla, kasviksilla, hapanmaitotuotteilla, luilla ja kuivaruualla, suosittelen pääasiassa kasvateilleni kuivamuonan syöttämistä jo ihan sen vuoksi, että ns. kotiruokinta vaatii viitseliäisyyttä ja paneutumista hieman enemmän ja kasvavan koiran kanssa on helpompi mennä valmisruuilla, ellei tiedä mitä tekee. Nappuloiden täydentäminen lihalla ja puurolla esimerkiksi, on kuitenkin hyvä juttu ja miksei kotiruokinta ihan kokonaankin, jos viitsii perehtyä asiaan.

Meillä päivämuonitukseen kuuluu likipitäen joka päivä jotain eläinkunnan tuotetta: lihaa, kalaa, kananmunaa, sisäelimiä tms. Luita koirat saavat vaihtelevan satunnaisesti, vastikään ne tuhosivat kaksi jänistä, jotka Anssi ja Hani saivat saaliiksi. Syksyllä taas yritän kerjätä jostain hirvenluita ja niissä riittää rouskutettavaa. Jollei muuta ole saatavilla, niin naudan rustoja ja ydinluita saa aina vaivattomasti.

Puuron laitan uunissa, useimmiten valmiista aineksista oscar-puuroa, mutta myös riisi-hirssi-tattari-ohra-puuroa ihan kaupasta ostetuista aineksista. Puuron aineksia liotan ensin kylmässä vedessä useamman tunnin (tai yön yli) ja paistan sitten uunissa alatasolla n. 200 asteessa 2-3 tuntia lisäten välillä vettä jos meinaa loppua.

Kasviksia koirat saavat vaihtelevasti oman innostukseni mukaan. Ne soseutan hyvin juoksevaksi soseeksi tehosekoittimella. Lisäksi koirille annetaan päivittäin piimää, mutta välillä myös luonnonjugurttia, kermaviiliä, tavallista viiliä, maitorahkaa ja raejuustoa, mitä nyt sattuu kaupasta mukaan tarttumaan.

Hivenainelisiä annan hyvin niukasti ja varovaisesti. Useimmiten niitä ei tarvikkaan antaa, mutta kalkkia saatan lisätä purkista jos ruokapuoli on liha-puuropainotteista.

Kuivamuona on sitten yksi osa ruokintaa, siitä ei taida päästä eroon vaikka haluaisikin. Kun on kiire aamulla, on niin kätevää heittää eväät kuppiin ja vettä päälle. Tällä hetkellä käytössä on Eagle Packin Natural Formula, joka ei ole turhan tuhtia pienemmillekään koirille. Myös Jahti&Vahti kana-riisi ja energia on käytössä vaihtelevasti, mutta jostain syystä koirat siihen vähän kyllästyivät..

Seuraavaksi ruokavarastojamme ja ruuan valmistusta kuvin

pakastin2.jpg

Pakastimesta löytyy tällä hetkellä lihaa, rustoluita ja naudan mahaa

pakastin1.jpg

Myöskin lohta löytyy.

soseainekset.jpg

Näistä aineksista tehtiin tänään sosetta, lisäksi laitoin yhden pakastevihannespussin, jossa oli kukka- ja parsakaalia sekä porkkanaa.

soseutus.jpg

Sose valmistuu tehosekoittimessa. Viskasin sekaan juoksettumista helpottamaan kermaviilipurkin.

valmissose.jpg

Valmista sosetta.

leidiodottaa.jpg

Leidi seurasi ruuan valmistumista vierestä.

muutkinodottaa.jpg

Ja toiset vähän kauempaa..

kananmunat.jpg

Keitetyissä kananmunissa on paljon tärkeitä aminohappoja ja rasvoja. Kuoresta saa kalsiumia ja sitä laitankin soseeseen.

oljyt.jpg

Soseeseen lisään öljyjä ja merilevää. Tällä hetkellä käytössä lohiöljy ja auringonkukkaöljy. Välillä laitan kylmäpuristettua rypsiöljyä tai pellavansiemenöljyä.

hivenaineet.jpg

Kalkki- ja hivenainevalmisteita käytän niukasti ja alle suositusannostusten, koska ravinto on monipuolista. C-vitamiinia lisään silloin tällöin purkista, samaten Rullalle ruusunmarjajauhetta.

annos2.jpg

Leidin päiväruoka valmiina sekoitettavaksi. Pohjana kasvissose, johon lisätty öljyjä ja kananmunankuorta. Keitetty kananmuna, eilen valmistettua uunipuuroa ja loraus piimää. Näyttääkö paremmalta kuin tämä:

kuivamuona.jpg

Kupillinen kuivamuonaa by Eagle.

leidisyoseisten.jpg

Leidille maistuu, loppu sose päätyi jääkaappiin odottamaan iltaruokintaa.

leidisyo.jpg

Ruoka tuhoutuu vinhaa vauhtia.

Näillä eväillä meidän porukka on pysynyt hyvässä kunnossa. Kotiruokinnassa on se hyvä puoli, että itse tietää tasan varmasti, mitä ruoka sisältää. Kuivamuonien lihapitoisuudet ovat yleensä olemattomia ja koirien jätösten määrä ja koko kertoo, ettei ruokaa ole käytetty niin hyvin hyväksi kuin soisi. Monet ruokkivat koiransa pelkästään valmisruuilla, mikä on ihan ok, kunhan koira voi hyvin. Omien koirieni parempi hyvinvointi tällä ruokintatavalla kuitenkin kertoo sen, että vaivannäkö kannattaa.